ΟΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΞΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΑΒΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

14/01/2017 04:56

ΟΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗ ΔΙΝΗ

ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 

Η ΟΓΕ από την ίδρυσή της αγωνίζεται για Κρατικούς-Δημόσιους-Δωρεάν-Σύγχρονους και Ασφαλείς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, για να διευκολυνθεί η γυναίκα ώστε να εργαστεί, σαν ένα κίνητρο για τη νέα γυναίκα να δημιουργήσει οικογένεια και να γεννήσει παιδιά αλλά και για τα ίδια τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας να βοηθηθούν στην κοινωνικοποίησή τους και στην ψυχοσωματική τους εξέλιξη.

Βέβαια σ’ αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα που στόχος του είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και στην προκειμένη περίπτωση η αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της Μητρότητας, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ποτέ δεν ήταν επαρκείς και σύγχρονοι. Αντίθετα ολοένα και περισσότερο άνοιγε ο δρόμος στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην εμπορευματοποίησή τους (πληρωμή τροφείων).

Από το 2001 που η ευθύνη για τους παιδικούς σταθμούς πέρασε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με χωρίς πόρους, δημιουργήθηκε μείζον πρόβλημα στις λαϊκές οικογένειες, αφού υποχρεώνονται, μέσα στην ανεργία και τη φτώχεια που τις μαστίζει να πληρώνουν τροφεία στους σταθμούς και να καταφεύγουν στους ιδιωτικούς σταθμούς αφού ποτέ οι θέσεις δεν επαρκούσαν για όλα τα παιδιά.

Κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά έμεναν έξω από τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε όλη τη χώρα.

Φέτος το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο εκρηκτικό αφού τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση στο όνομα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, σπρώχνουν πιο βαθειά στη φτώχεια και στην ανέχεια τις λαϊκές οικογένειες μέσα από τις απολύσεις, μειώσεις μισθών, ακρίβεια, φορολογία, μέσα από τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και την περικοπή κρατικών δαπανών για κοινωνική πολιτική.

Δεν είναι τυχαίο ότι παρατηρείται μεγαλύτερη στροφή προς τους Δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, εγκαταλείποντας κάθε ιδέα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς. Οι αιτήσεις ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Από την άλλη, οι απολύσεις των συμβασιούχων εργαζομένων στους Δήμους, θα έχουν σαν συνέπεια τη μείωση του αριθμού των παιδιών που θα πάρουν οι σταθμοί αλλά ακόμη και το κλείσιμο σταθμών.

Η απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης να «λύσει» προσωρινά το πρόβλημα με προσλήψεις δίμηνων συμβασιούχων ώστε να αμβλύνει αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί δικαιολογημένα από τους εργαζόμενους σε όλη τη χώρα, θα έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην ομαλή ψυχοκοινωνική εξέλιξη των παιδιών με την εναλλαγή προσώπων κάθε δύο μήνες.

-Καλούμε εργαζόμενες και άνεργες μητέρες, τις εργαζόμενες στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, να συναντήσουν τους συλλόγους και τις ομάδες του ριζοσπαστικού Γυναικείου Κινήματος της ΟΓΕ που δρουν σε κάθε γειτονιά και να αγωνιστούν με παραστάσεις σε κάθε Δήμο με άμεσα Αιτήματα:

-Αποκλειστικά Κρατικούς – Δημόσιους – Δωρεάν - Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό με τον ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που να ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα. Είναι δικαίωμα κάθε παιδιού Ελληνίδας ή μετανάστριας που γεννιέται σαυτό το τόπο μια θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό.

-Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός.

-Να πάρουν στη δύναμη του σταθμού όλα τα παιδιά που έχουν κάνει αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις

-Καμιά απόλυση. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με συμβάσεις έργου ή άλλης ελαστικής μορφής απασχόλησης.

-Κτιριακή υποδομή με αξιοποίηση της δημοτικής, κρατικής ή άλλων κρατικών φορέων, περιουσία και χρήση της για βρεφονηπιακούς σταθμούς.

-Καμία πληρωμή από τους γονείς. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό

Οι Δήμαρχοι θα προβάλουν το ζήτημα της έλλειψης πόρων. Εμείςπροβάλλουμε την απραξία των Δήμων γι’ αυτό το λαϊκό πρόβλημα, την άρνησή τους να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα χρωστούμενα από το κράτος.

Κανένας εφησυχασμός. Καμιά αναμονή. Τα δικαιώματα των παιδιών μας είναι στην ευθύνη μας.

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011                                     ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ